Kerk afgebrand
U weet dat wij als stichting Omzien Naar Oekraïne (ONO) al sinds 2003 in de Oekraïne komen. Wij gaan zondags altijd daar naar de plaatselijke kerk in Vinnitsa en al die jaren waren de gemeenteleden bezig om de kerk verder op te knappen. In de nacht van 11 op 12 april 2017 is de kerk met de kerkgebouwen door brand verwoest. Gelukkig heeft God voor deze gemeente gezorgd zodat er niemand gewond is geraakt of is omgekomen door de brand.

Het werd opgemerkt door jongens die overnachtten in de bovenverdieping van het bijgebouw. Zij hebben de brandweer gebeld en allerlei mensen van de kerk. De stichting ONO heeft in de kerk het gaarkeukenproject waar elke week voor 100 zeer arme gezinnen een warme maaltijd wordt gemaakt. Zover wij dit nu kunnen overzien heeft de gaarkeuken niet veel schade opgelopen omdat de keuken in het onderste gedeelte van de kerk stond. Alleen het gaarkeuken project ligt nu (tijdelijk) stil. Er is wel sprake van grote materiële schade, die wordt geschat op meer dan 100.000 euro. De oorzaak van de brand is niet bekend, maar wellicht kortsluiting.

In de kerk stonden sinds 2016 de nieuwe kerkbanken waar onze broeder Herman de Jong zo druk mee geweest is. Gelukkig hebben ze de nieuwe kerkbanken op tijd uit de kerk kunnen halen, de banken die op het balkon stonden hebben ze niet kunnen redden. Verder zijn de stoelen uit het koorgedeelte ook op tijd weggehaald. De kerk en ook de bovenste zalenverdieping is verder volledig uitgebrand. De bedoeling was om de kerk net voor Pasen helemaal schoon en stofvrij te maken, maar nu moet er puin geruimd worden.

Graag jullie gebed voor deze gemeente, in deze moeilijke tijd en wijsheid voor de wederopbouw van de kerk. U begrijpt, de mensen in Vinnitsa kunnen het niet alleen, daarom is er ook financiële steun nodig vanuit de ONO .Wij doen een beroep op iedereen die een steentje wil bijdragen voor opbouw, maar ook voor het gaarkeukenproject.

Zoals u weet zijn de giften fiscaal aftrekbaar. Bankgegevens: NL 47 RABO 0143708880  t.n.v. Stichting Omzien Naar Oekraïne o.v.v. Brand Kerk.

Zie voor meer informatie en foto’s van de brand de website www.ono-apd.org

Dank namens het bestuur van de ONO
Wim Groothedde , Hans Oosterkamp en Jaap Blankespoor

Zondags na de brand kwam de gemeente weer samen. Alleen de muren staan nog overeind.