pkn-logo

Hervormde wijkgemeente binnen de protestantse kerk in Nederland

MEDITATIE

God houdt van mensen

Hebt u een talenknobbel? De een vindt het een uitdaging en leuk om tijdens vakantie in het buitenland zoveel mogelijk de taal van het land te spreken. Vooraf een talencursus volgen en dan met een ‘wat&hoe-boekje’ of Google Translate op pad. Anderen houden het, in welk land dan ook, bij Engels, of houden liever nog gewoon hun mond.
Nederlands is voor ons onze moedertaal. Daar drukken we ons het makkelijkst en het best in uit. Het is de taal van ons hart. En desondanks is goede communicatie nog lang niet altijd makkelijk. Hoe vaak begrijpen we elkaar verkeerd? Gewoon doordat we niet goed luisterden of de ander niet lieten uitpraten. Of door te denken wel te weten wat de ander bedoelt, zonder dat te checken. Miscommunicatie en misverstanden kunnen dramatische gevolgen hebben. Ook als je gewoon je moedertaal spreekt.
Een tijdje geleden volgde ik een online event van Wycliff Bijbelvertalers. Een programma vol getuigenissen en bemoedigingen. Eén verhaal heeft me bijzonder geraakt en dat wil ik hier delen.
Een pastor uit Congo leidt een kleine gemeente in het dorp waarin hij opgroeide. Hij heeft een Bijbel in Swahili, de regionale taal, maar zijn moedertaal is een plaatselijk, Congolees dialect. Hij kan het Swahili lezen, maar begrijpt het niet altijd helemaal correct. Op een zondag preekt hij over Johannes 3: 16. Hij verkondigt zijn gemeente dat God een God van liefde is. Dat God de aarde liefheeft. God houdt van de grond, het aardoppervlak. Wat een Evangelie, een God die líefheeft! De meeste goden eisen, maar de God van de Bijbel heeft lief. Wat een genade! God houdt van de aarde.
Als hij later een Bijbel in zijn moedertaal krijgt, ontdekt hij iets. In Johannes 3:16 staat niet dat God de áárde liefheeft, maar dat God van ménsen houdt! Hij heeft het Swahiliwoord voor ‘de wereld’ (Grieks: kosmos) verkeerd begrepen. Hij was van mening dat de aardbol werd bedoeld, maar in zijn eigen taal begrijpt hij dat er met dat woord ménsen bedoeld zijn! God houdt van mensen!! Dat is nog veel rijker! Een nog betere boodschap voor zijn gemeente. God houdt van ons, God houdt van mij! Deze nieuw ontdekte waarheid heeft het geloof van deze pastor en van zijn gemeenteleden verdiept en versterkt.
Hoe belangrijk is het dat we elkaar goed begrijpen. Belangrijker nog is dat we Gods woord goed begrijpen. Wat zijn we dankbaar dat de Bijbel ook in onze taal beschikbaar is. Zelfs in heel veel verschillende versies. Laten we er steeds in lezen, naar de verkondiging ervan luisteren en de andere gemeenteactiviteiten rondom de Bijbel (online) meebeleven. We zijn zo gezegend met de woorden van God letterlijk in onze handen. Woorden die ons overtuigen van Gods liefde en onverdiende genade voor ons. Halleluja!

Jorine van Dijke

MEDITATIES:
Meditatie-20210910
Meditatie 20210827
Meditatie 20210730
Meditatie 20210709
Meditatie 20210625
Meditatie 20210611
Meditatie-20210528
Meditatie 20210514
Meditatie-20210430
Meditatie 20210416