MEDITATIE

‘Wij zullen naar het huis van de HEERE gaan!’ Psalm 122 vers 1
Kom, ga met ons!

Je kunt het op allerlei verschillende manieren beleven: het al dan niet gaan naar de kerk. We leerden het meestal al toen we jong waren: ‘Het is zondag, ga je mee naar de kerk?’ En je ging mee. Of je er nu blij van werd of niet.

Wij zullen naar het huis van de HEERE gaan. Het klinkt zo vanzelfsprekend en vertrouwd. Inmiddels weten we beter. De gang naar Gods huis is vandaag allerminst gewoon. Omdat we inmiddels een kleine minderheid in stad en straat zijn. Omdat er veel tussenkwam: lockdowns die ons verhinderen om frank en vrij te gaan.

Midden in deze wereld spoor ik u en jullie aan: Kom, ga met ons! Ook als het inmiddels min of meer gewoon is – en soms comfortabel voelt – om de eredienst thuis mee te maken, verbonden via het scherm. Ik snap het wel. Maar toch: wie er weer was, weet dat het goed is om er te zijn. Omdat geloven iets gemeenschappelijks is. Je gaat met elkaar, je ontvangt met elkaar en je deelt met elkaar het goede van God.

Wij zullen naar het huis van de HEERE gaan. De dichter van Psalm 122 wordt blij van die aansporing. Het is alweer even geleden dat die woorden bij hem binnenkwamen. Toen was hij nog thuis, Nu, na een waarschijnlijk lange reis, is hij er bijna: de stad, met daarin het heiligdom van God, de tabernakel, de tempel, Jeruzalem.

Hij is gegaan. Had er veel voor over. De gang van het alledaagse werd onderbroken. De reis was niet altijd ongevaarlijk. Maar hij ging. Samen met anderen. Aangesproken en aangespoord: ‘Wij zullen naar het huis van de HEERE gaan!’

Inderdaad, ik lees er een aansporing in. Kom, ga met ons! Naar het huis van God. De plaats waar Hij woorden van verzoening en vergeving spreekt. De kerk, waar we bidden en danken, waar we ons toewijden aan Hem. De plek waar Hij woont en werkt. Zijn huis is een werkplaats. De werkplaats van de Geest, waar Hij ons aan God verbindt en op de toonhoogte van het geloof brengt. Daar mag je veel voor over hebben.

Ik lees een aansporing. En ik hoor er ook een belofte in: We zullen in het huis van de HEERE gaan! Het Vaderhuis, dat is als een plek van licht die alle duisternis overstijgt. Voor ieder die leven zocht en vond bij Jezus, het Licht van de wereld

Nooit meer nacht
en nooit meer het verdriet.
Eeuwig bij de Vader,
die ons het leven biedt.

Ds. H.I. Methorst

MEDITATIES: