pkn-logo

Hervormde wijkgemeente binnen de protestantse kerk in Nederland

Moederdochter-dag

Moeder-dochterdag
Eens in de twee jaar wordt de Moederdochter-dag georganiseerd. Uitgangspunt van de dag is dat actief en geestelijk hand in hand gaan. Een setting van ‘samen dingen doen’ biedt moeders en dochters bij uitstek de mogelijkheid om op een natuurlijke manier verdieping in de gesprekken te zoeken, ook over het persoonlijk geloof.

Moederdochter-dag 2018
”Lijken wij op elkaar?” was het thema van de Moederdochter-dag 2018. Op 14 april vond de tweede editie in onze gemeente plaats. In het prachtig gelegen Theehuis in park Berg en Bos kwamen 22 moeders en dochters bij elkaar.

Jolanda Koster van de evenementenorganisatie Creatijd verzorgde twee workshops: over handlettering en sieraden maken. Na een heerlijke lunch vertelde trainer Carianne Ros over de overeenkomsten en verschillen tussen moeders en dochters. Daarna konden moeders en dochters een minitest over persoonlijke kenmerken doen. De uitkomst van de vragenlijst gaf zicht op gedragspatronen van dochter en moeder. De achterliggende gedachte is dat als je je eigen gedrag leert begrijpen, dit bevrijdend werkt, omdat je dan zo kunt zijn zoals God je heeft geschapen.

De dochters gingen vervolgens met outdoorspecialist Gijsbert Kortleven naar buiten. Zij mochten op een plankje schrijven wat zij leuk aan hun moeder vonden. Daarna konden ze met voorbeeldvragen aan de slag. De uitgekozen vragen konden ze uitscheuren en op het plankje bevestigen. Ook renden ze in twee groepjes rond de bosvijver. Daarna zochten ze hun moeder op en stelden ze haar vragen. Bijvoorbeeld: “Wat wilt u nog een keer met mij doen?” “Wat betekent God voor u?” Ook gingen moeder en dochter samen in het park op zoek naar een aspect dat symbool staat voor hun relatie. Een fontein kan bijvoorbeeld betekenen dat je graag met veel verschillende mensen omgaat. Inmiddels was er binnen een heerlijke high tea klaargemaakt.

Veel mensen uit de gemeente hadden iets lekkers gebakken of hielpen bij het klaarzetten. Mooi te ervaren dat de gemeente om moeders en dochters heen staat!

Jacobien van Willigen, Liesbeth van der Giessen, Jenneke Wolvers