pkn-logo

Hervormde wijkgemeente binnen de protestantse kerk in Nederland

Moederdochter-dag

Moeder-dochterdag

”Lijken wij op elkaar?” was het thema van de moeder-dochterdag van de Eben-Haëzerkerk. Op 14 april vond de tweede editie in onze gemeente plaats. In het prachtig gelegen Theehuis in park Berg en Bos kwamen 22 moeders en dochters bij elkaar.

Jolanda Koster van de evenementenorganisatie Creatijd verzorgde twee workshops: over handlettering en sieraden maken.
Tijdens de lunch, die werd verzorgd door Coby van der Werf, Jolanda Bronsveld en Rebecca Wolvers, was er voldoende te eten, zoals broodjes kroket, diverse belegde broodjes en fruit.
’s Middags vertelde trainer Carianne Ros over de overeenkomsten en verschillen tussen moeders en dochters. Daarna konden moeders en dochters een minitest over persoonlijke kenmerken doen. Daarbij werden vragen gesteld als: “Mensen in mijn omgeving zien mij als: a. Rustig en vriendelijk, b. Spontaan en enthousiast, c. Afstandelijk en nauwkeurig d. Betrokken en vriendelijk.” En: “Ik wil het liefst waardering voor: a. Het behaalde resultaat, b. Mijn sociale vaardigheden, c. Mijn harde werken en loyaliteit, d. De kwaliteit van mijn werk.”
De uitkomst van de vragenlijst gaf zicht op gedragspatronen van dochter en moeder. De achterliggende gedachte is dat als je je eigen gedrag leert begrijpen, dit bevrijdend werkt, omdat je dan zo kunt zijn zoals God je heeft geschapen. De moeders kregen nog meer uitleg over de types mensen die er zijn vanuit het DISC-model: Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus.
De dochters gingen met outdoorspecialist Gijsbert Kortleven naar buiten. Zij mochten op een plankje schrijven wat zij leuk aan hun moeder vonden. Daarna konden ze met voorbeeldvragen aan de slag. De uitgekozen vragen konden ze uitscheuren en op het plankje bevestigen. Ook renden ze in twee groepjes rond de bosvijver. Daarna zochten ze hun moeder op en stelden ze haar vragen. Bijvoorbeeld: “Wat wilt u nog een keer met mij doen?” “Wat betekent God voor u?” Ook gingen moeder en dochter samen in het park op zoek naar een aspect dat symbool staat voor hun relatie. Een fontein kan bijvoorbeeld betekenen dat je graag met veel verschillende mensen omgaat. Inmiddels was er binnen een heerlijke high tea klaargemaakt.
Veel mensen uit de gemeente hadden iets lekkers gebakken of hielpen bij het klaarzetten: Margreet Quint, Dita Smit, Hanneke van der Kolk, Ester Hanekamp, Nieske van der Ploeg, Lydia van Dijk, Naomi van der Giessen en Elze van der Werf. Mooi dat de gemeente om moeders en dochters heen staat! Deze dag was er voor en door de Eben-Haëzergemeente. Dank jullie wel!

Mede namens Jacobien van Willigen en Liesbeth van der Giessen,
Jenneke Wolvers